Hvad er autolyse?

Autolytiske noter findes, indenfor vinens verden, i mousserende vin lavet efter ”Méthode Traditionnelle” (tidligere ”Méthode Champenoise”) – det er noter af gær, brioche, brød, hø og tørrede blomster.
Et lidt mere barskt lydende ord for autolyse er celledød – og det er netop døde gærceller, der efter 2. gæringen danner bundfald. Bundfaldet frigiver over tid molekyler, der interagerer med vinen, og det er i denne proces, at Champagne & Crémant, samt andre mousserende vine lavet efter ”Methode Traditionnelle”, udvikler disse sekundære aroma og smagsstoffer.

Det kræver tid, før de døde gærceller manifesterer sig, og tid er en af grundene til, at disse noter forekommer i mousserende vin, hvor de gode kvaliteter ligger længe på flaske med gærcellerne, inden disse fjernes ved metoden ”dégorgement”*, inden korkproppen sættes i.

”Dégorgement” er den proces, hvor bundfald samlet i flaskehalsen (når den til sidst nærmest står på hovedet), nedkøles og fryses, hvorefter det ved aftagning af den midlertidige kapsel skydes ud af flasken, inden korkproppen sættes i.

Har du lyst til at prøve at smage kvalitetsbobler, så se endelig vores sortiment.                                                                                                                                                                                        Er du i tvivl om, hvad du skal vælge, eller har du nogle spørgsmål, så kontakter du os bare.