Hvad er propsmag?

Lad os starte med at slå fast, at propsmag opstår ikke, fordi der er korkstykker i vinen.
Propsmag er en vinfejl, der i størstedelen af tilfældene er forårsaget af korkproppens kvalitet og i sjældne tilfælde forårsaget af træfadets kvalitet.
Hvidvin er generelt mere udsat for propsmag.

Propsmag er en kraftig bismag forbundet med en muggen lugt og smag af mug, fugtig kælder, gammel karklud osv…. Ikke særligt charmerende….

Det vil sige, at selv de dyreste vine kan – når uheldet er ude – være udsat for propsmag.

Korkpropper bliver normalt bleget i en stærk klorinopløsning før de vaskes og tørres.

Blandt fagfolk betegnes propsmag som TCA (trichloranisol), som er en kemisk forbindelse, der dannes, når klor i kontakt med kork reagerer med organiske fenoler, der under fugtige forhold danner mug.

Derfor er mange korkproducenter i de senere år gået væk fra klorblegning, men selvom propperne udskæres af kogt og formentligt steril korkbark, kan de blive kontamineret med mugsporer på et hvilket som helst stadium af fremstillingsprocessen eller ved dårlig opbevaring i vineriet.
På det seneste ser en ny metode med desinfektion af propperne med OZON ud til af være succesfuld og kan eliminere problemet med propsmag.
Korkpropper med OZON behandling er til gengæld væsentligt dyrere.

Generelt er korkprop-producenter meget opmærksomme på risikoen for TCA, og kvaliteten af korkpropper er steget relativt meget igennem de seneste 5-10 år.
For 5-10 år siden var risikoen, at 3-5% af vin med korkpropper havde TCA.
I dag er det væsentligt mindre, nok i omegnen af 0-1%, hvor vine med korkprop har en defekt.

Og jo billigere vin med korkprop – jo større er risikoen for TCA fordi, der bliver sparet på korkproppens kvalitet.
Høj vinkvalitet – høj korkprop-kvalitet hænger naturligt sammen.